Hof ter Heebeke: dag 3

28-07-2024

Ook ons tweede ontbijt bij Hof ter Heebeke was er een om in te kaderen. Geef toe, hier neem je toch je tijd voor, niet? Wat Krista en Bernard elke dag weer uit hun hoed toveren! Versgebakken brood, eigen confituur, lokale kazen, ... het kan niet op!

Daar het zondag-rustdag was, besloten we om niet te veel te doen en enkel een korte wandeling te maken.

We kozen voor 5,2 km lange wandeling 'Venster op Vleteren', Op verschillende locaties staan kijkboxen voor groot en klein en worden foto's getoond die meer dan 100 jaar geleden op exact dezelfde plek werden genomen. Je ziet dus een synergie tussen oud en nieuw. Dit is een heel tof concept!

Vooraleer we aan de ...kerk in Oostvleteren kwamen, zagen we nog pal in het centrum een huisje met rieten dak.

De Sint-Amatuskerk is in 1977 volledig uitgebrand waarna ze werd herbouwd.

Aan de ingang van de kerk staat een klok die de brand overleefd heeft...

Je zou hier in eerste instantie gewoon passeren maar een bordje aan de ingang dat er hier oorlogsgraven van het Gemenebest en Franse soldaten begraven lagen, trok toch onze aandacht.

Er liggen 17 slachtoffers van WO II begraven; 14 soldaten van het Verenigd Koninkrijk en 2 van Canada. Een slachtoffer is niet-geïdentificeerd...

At the going down of the sun and in the morning we will remember them

Op de 'carré militaire' van het kerkhof van Oostvleteren liggen 39 Franse doden begraven. Een eerste groep graven bestaat uit een twintigtal oudere militairen die stierven in de sector Boezinge tijdens de eerste oorlogswinter, en die vooral afkomstig zijn van de 87e en 89e Division d'Infanterie Territoriale. Een tweede groep bevat de slachtoffers die stierven tijdens de derde slag om Ieper (vooral in de periode 18 juli 1917 - 19 september 1917) en voornamelijk behoorden tot de 162e Division d'Infanterie (bron: WO1.be).

Hierna was het via een breed wandel- en fietspad wandelen en waarbij we een hoevetje tegenkwamen dat nu dienst deed als stal.

De zon scheen ondertussen ongenadig en we hadden totaal geen beschutting...

Plots uit het niets, aan een herenhoeve, dook een herdenkingsplaat op voor soldaat Henri Reyns. Blijkbaar had men toen nog niet gehoord van PTSS (of wou men het niet onderkennen...) en werd Henri op 17 mei 1915 geëxecuteerd...

"Iedere oorlog is een slechte zaak waarbij zelfs de overwinnaars verliezen"

Toerisme Westhoek heeft van deze wandeling iets moois gemaakt en is een idee dat ik meeneem in de bagage...

Toen ik op de binnenkoer van Hof ter Heebeke nog wat zat te lezen, hoorde ik plots paardengetrappel. En daar was de lokale taxi...

's Avonds zijn we gaan eten in het Jachthuis van Eversam.