Hof ter Heebeke: dag 6
Na een vrij rustige nacht besloten we om toch nog wat te bezoeken. Het ging richting Poperinge, door de Engelsen 'Pop' genoemd.
Eerste stop was de Sint-Bertinuskerk uit de 12de eeuw. Er is o.a. een prachtige preekstoel en orgel te zien.
Vervolgens bezochten we de dodencellen en executieplaats op de binnenplaats van het stadhuis. De gevangeniscellen dateren uit 1913. Tijdens de Eerste Wereldoorlog brachten heel wat Belgische, Britse en Franse soldaten hier een of meerdere nachten door. Ze waren veroordeeld voor dronkenschap of voor het wegblijven uit hun soldatenkwartier. Ook wie betrapt werd op cafébezoek tijdens verboden uren riskeerde een celstraf. Via een luikje op de deur van een cel kan je een aangrijpende video bekijken over de penibele omstandigheden in de cel.
Op de binnenplaats zelf staat een executiepaal waar zeker vier soldaten voor het vuurpeloton verschenen. De kruisjes van verschillende mensen doen je wel iets...
In het Burggraaf Frimoutpark staat o.a. het kunstwerk 'Shot at dawn' van de Roeselaarse beeldhouwer Peter Berghman.
Om ons bezoek aan Poperinge af te sluiten, bezochten we nog het Talbot House. In december 1915 openden aalmoezeniers Neville Talbot en Philip 'Tubby' Clayton een clubhuis. Zonder onderscheid van rang konden soldaten er drie jaar terecht voor rust en ontspanning. Ik moet eerlijk toegeven dat mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen werden. De tentoonstelling is echt de moeite waard en je kunt je zo inbeelden hoe de soldaten hier even de gruwel van de oorlog konden vergeten. Het verhaal van Jeanne Battheu bleef plakken... Ze vertelt o.a. hoe ze melk over slachtoffers van gasaanvallen moest gieten. "Ik heb nooit een jeugd gehad" zegt ze.
We sloten tot slot af met 'a nice cup of tea and scone' en hadden een zeer leuk gesprek met de vrijwilligers.
In het Talbot House hadden we op aanraden van de vriendelijke onthaalbediende een combiticket met het Memorial Museum Passchendaele 1917 gekocht. In dit museum beleef je opnieuw de Derde Slag om Ieper in 1917.
Spijtig genoeg waren we net te laat om nog gebruik te kunnen maken van de audiogids waardoor we een en ander moesten missen. Het is echt onvoorstelbaar wat je in dit museum te zien krijgt en ik keer zeker en vast nog eens terug! Op een bepaald moment daal je af en loop je door de ondergrondse barakken. Pulserende lampen geven een extra pigment aan deze beleving.
Tot slot liep je buiten nog even in de loopgraven. Ik kan dit museum absoluut aanbevelen!
We hadden dus al een en ander gezien maar omdat we vlakbij Tyne Cot Cemetery waren, besloten we toch om dit er nog aan te breien.
Er liggen hier maar liefst bijna 12.000 doden begraven waarvan er 3614 geïdentificeerd zijn. Het moge duidelijk zijn dat dit een zeer indrukwekkende begraafplaats is.
In de wagen was het zeer stil en moesten we denken aan alle mensen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. Bedankt, merci, thanks, ...!!!
Terug in Hof ter Heebeke vroegen we aan Krista of we in de buurt iets klein konden eten en werden doorverwezen naar Café n'of in Alveringem. Toen we op onze pizza aan het wachten waren, hoorden we aan de de tafel naast ons een bekend dialect. Ik vroeg of die mensen soms van Vilvoorde waren en jawel :-) We hadden uiteraard een geanimeerd gesprek en vernamen dat een koppel twee jaar geleden van Vilvoorde naar Alveringem verhuisd waren en dat ze zich dit nog geen moment beklaagd hadden...